R. SULÍK: Na právne služby nikdy nemalo ísť 30 miliónov, je to holý nezmysel

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) - Tvrdenie predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD), že Kancelária NR SR v čase, keď parlamentu predsedal Richard Sulík (SaS), chcela dať za právne služby 30 miliónov eur, je holým nezmyslom. Vyhlásil to dnes Sulík s tým, že v rozpočte bol naplánovaný len zlomok tejto sumy.

"Tu držím výzvu, ktorou sme hľadali dodávateľa právnych služieb a tu žiadna suma nebola. V rozpočte bola na tieto služby naplánovaná suma vo výške jednej stotiny z týchto 30 miliónov eur, teda 300.000 eur. NR SR pod mojim vedením najviac šetrila, prevádzkové náklady parlamentu klesli o dva milióny eur ročne. Toto sú obyčajné primitívne obvinenia," odkázal Paškovi. Sulíkov bývalý kancelár Michal Nižňan ešte v januári pre Hospodárske noviny povedal, sumu 30 miliónov eur vyrátali zo štandardného cenníka advokátov a zákona.

Podľa Sulíka si tiež treba uvedomiť, prečo tie žaloby na parlament vôbec sú. "Robert Fico chcel diletantsky zdravotným poisťovniam zakázať zisk a narobil veľa problémov. Takýto človek, ktorý je právnický analfabet, teraz vládne našej krajine," dodal Sulík.

Paška dnes informoval, že Kanceláriu Národnej rady SR po novom nebude stáť právne zastupovanie v sporoch o náhradu škody nič. Parlament totiž bude zastupovať nemenovaná renomovaná advokátska kancelária, ktorá zastupuje SR v identickej žalobe na medzinárodných arbitrážach a je dlhodobo kontrahovaná ministerstvom financií. Doteraz Kanceláriu NR SR zastupoval za 800 eur mesačne právnik Jozef Vozár, ktorý v minulom volebnom období pôsobil aj ako poradca bývalej premiérky Ivety Radičovej. Od minulého týždňa je to však už minulosťou.

Paška pripomenul, že keď bol predsedom NR SR Richard Sulík (SaS), právne zastupovanie malo stáť až 30 miliónov eur. Sulíkov nástupca Pavol Hrušovský (KDH) plánovaný tender zrušil, keďže ho považoval za predražený a nevýhodný.
 

Vyberte región